VoedselallergieEen voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een in principe onschadelijk voedingsmiddel of bestanddeel daarvan. Het gaat eigenlijk altijd om een eiwit. Het lichaam beschouwt het eiwit of de eiwitten in het desbetreffende voedingsmiddel als een indringer en produceert dan een overmaat aan histamine en andere chemische stoffen, die de strijd met dit eiwit moeten aanbinden. Reacties op voedingsmiddelen of ingrediënten waarbij het immuunsysteem geen rol speelt, worden aangeduid als voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid.
Het aantal personen met voedselallergie of voedselintolerantie neemt voortdurend toe. Tevens worden er ook steeds meer nieuwe allergieën ontdekt. Allergenen veroorzaken niet alleen misselijkheid (meestal in chronische vorm), maar kunnen ook levensbedreigende reacties veroorzaken.
Wereldwijd wordt 90% van de voedselallergieën veroorzaakt door 8 belangrijke allergenen: pinda’s, sojabonen, noten, melk, eieren, vis, schaaldieren en tarwe.
Om de consument beter te informeren over de samenstelling van levensmiddelen, heeft de Europese Commissie een richtlijn opgesteld om het etiketteren van levensmiddelen te verbeteren. Een onderdeel van deze richtlijn betreft het vermelden van allergenen in de lijst van ingrediënten. Veertien als allergeen erkende voedingsmiddelen, alle afgeleiden daarvan en het additief sulfiet, dienen altijd en zonder uitzondering onder hun eigen naam in de lijst van ingrediënten te worden opgenomen.
De 14 wettelijke allergenen zijn:
- EIEREN en producten op basis van eieren;
- Granen die GLUTEN bevatten en producten op basis van granen die gluten kunnen bevatten, zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt;
- LUPINE en producten op basis van lupine;
- MELK en producten op basis van melk (met inbegrip van LACTOSE);
- MOSTERD en producten op basis van mosterd;
- Schaalvruchten (NOTEN) en afgeleide producten (boomnoten), zoals amandelen, hazel-, cashew-,pistache- en walnoten;
- PINDA Aardnoten en producten op basis van aardnoten, pindakaas, arachide olie;
- SCHAALDIEREN en producten op basis van schaaldieren; zoals Krab, Kreeft, Garnalen;
- SELDERIJ en producten op basis van selderij;
- SESAMZAAD en producten op basis van sesamzaad;
- SOJA en producten op basis van soja;
- SULFIET(zwaveldioxide) in concentraties van ten minste 10 mg/kg of 10 mg/l, b.v. wijn;
- VIS en producten op basis van vis;
- WEEKDIEREN en producten op basis van weekdieren, zoals mosselen, oester, slak, inktvis.
Deze veertien stoffen zijn gekozen, omdat een groot aantal mensen hier overgevoelig voor blijkt te zijn of omdat ze bij sommige mensen bij inneming zeer ernstige tot levensbedreigende gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.
De etiketteringrichtlijn behandelt alleen de bekende aanwezigheid van allergenen. De richtlijn geeft geen oplossing voor het vermelden van de mogelijke aanwezigheid van allergenen als gevolg van kruisbesmetting door bijvoorbeeld grondstoffen, opslag van grondstoffen en halffabricaten, het produceren van verschillende producten op een lijn, transport van grondstoffen en (half)fabricaat binnen de productie-eenheid, enz. Voor alle andere, dan de 14 genoemde allergenen, is geen internationale consensus.
Voor al onze producten geldt overigens dat wij niet kunnen uitsluiten dat er door kruisbesmetting allergene ingrediënten (sporen) in onze producten terecht komen. Uiteraard zullen wij alles in het werk stellen om de allergenen informatie regelmatig bij te werken. De productsamenstelling (recepture)kan namelijk wijzigen.